W dniu 28.09.2021 r – Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok gościła grupę osób w ramach Podróży Studyjnej zorganizowanej przez Opolski Związek Producentów Rolnych i Organizacji Społecznych pn. ,,Promocja Smaków Regionu’’. Podróż studyjna zorganizowana dzięki wsparciu przez samorząd województwa opolskiego w ramach promocji dziedzictwa kulinarnego ,,OPOLSKIE ze SMAKIEM’’.
W ramach trzydniowej podroży studyjnej ,,Opolskie dziedzictwo kulinarne w promocji smaków regionu’’, 55 osób – gospodyń odwiedziła producentów żywności tradycyjnej na Opolszczyźnie.
W Centrum Aktywności Wiejskiej w Spóroku, uczestnicy podróży mogli poznać smak potrawy tradycyjnej Polywki – zupy z maślanki, która to została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 2 marca 2020 a zgłoszona przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok.
Ponadto zaprezentowane zostały jeszcze produkty tradycyjne :
– sery domowe – smażone – Fan Agri s.c. Anderwald / Leszczyk ze Spóroka
– chleb tradycyjny i kołaczyki – Piekarnia ,,Tradycyjnie Robione’’ z Krasiejowie.
Po raz kolejny wioska Spórok znalazła się na mapie Opolszczyzny jako miejscowość atrakcyjna i godna odwiedzenia .
W przygotowanie wydarzenia zaangażowali się członkowie Stowarzyszenia Odnowy i Rozwoju Spórok : Gizela Palus, Stefania Kaszycka , Małgorzata Woiczyk, Anna Golec oraz sołtys wioski Rafał Koj.
Relację z wydarzenia można zobaczyć : https://www.youtube.com/watch?v=-j3Dxn9nQbc