Promocja Smaków Regionu w Spóroku

W dniu 28.09.2021 r – Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok gościła grupę osób w ramach Podróży Studyjnej zorganizowanej przez Opolski Związek Producentów Rolnych i Organizacji Społecznych pn. ,,Promocja Smaków Regionu’’. Podróż studyjna  zorganizowana dzięki wsparciu przez  samorząd województwa opolskiego w ramach promocji  dziedzictwa kulinarnego ,,OPOLSKIE ze SMAKIEM’’.

 W ramach trzydniowej podroży studyjnej ,,Opolskie dziedzictwo kulinarne w promocji smaków regionu’’,  55 osób  – gospodyń odwiedziła producentów żywności tradycyjnej na Opolszczyźnie. 

W Centrum Aktywności Wiejskiej w Spóroku, uczestnicy podróży mogli poznać smak  potrawy tradycyjnej Polywki  – zupy z maślanki,  która to została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju  Wsi  w dniu 2 marca 2020 a zgłoszona  przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok. 

Ponadto zaprezentowane zostały  jeszcze produkty tradycyjne :

 – sery domowe – smażone – Fan Agri s.c. Anderwald / Leszczyk  ze Spóroka 

– chleb tradycyjny i kołaczyki  – Piekarnia  ,,Tradycyjnie Robione’’ z Krasiejowie. 

Po raz kolejny wioska Spórok  znalazła się  na mapie Opolszczyzny  jako miejscowość atrakcyjna i  godna odwiedzenia .

W przygotowanie wydarzenia zaangażowali  się członkowie Stowarzyszenia Odnowy i Rozwoju Spórok : Gizela Palus, Stefania Kaszycka , Małgorzata Woiczyk, Anna Golec oraz sołtys wioski Rafał Koj. 

Relację z wydarzenia można zobaczyć : https://www.youtube.com/watch?v=-j3Dxn9nQbc

Powiększenie-+=