Degustacja produktu tradycyjnego ,,Polywka’’

Polewka –  polywka  – zupa z maślanki
2 marca 2020 roku Polywka – zupa z maślanki została  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju  Wsi wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wniosek został złożony przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok. 
Dawniej, w województwie opolskim niemal w każdym gospodarstwie wiejskim wyrabiano śmietanę, masło, sery czy maślankę. Polywka  jest charakterystyczną śląską potrawą, która była podstawowym daniem spożywanym głównie na śniadanie, a w zależności od zamożności rodziny podawano ją z omastą lub bez niej.
Podawana również z kartoflami była i jest  posiłkiem sytym i stanowi posiłek jednodaniowy.    
Tradycja gotowania polewki przekazywana jest  z pokolenia na pokolenia.
Pierwsze wzmianki, które udało się znaleźć w księgach kucharskich pochodzą z roku 1987 ,, Nowa Kuchnia śląska’’
Bliższych informacji o możliwości degustacji udzielamy pod numer Tel. 605143938  lub mailowo sowsporok@onet.eu 

Powiększenie-+=