Polewka – polywka – zupa z maślanki 2 marca 2020 roku Polywka – zupa z maślanki została przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Wniosek został złożony przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok. Dawniej, w województwie opolskim niemal w każdym gospodarstwie wiejskim wyrabiano śmietanę, masło, sery czy maślankę. Polywka jest charakterystyczną śląską potrawą, która była podstawowym daniem spożywanym głównie na śniadanie, a w zależności od zamożności rodziny podawano ją z omastą lub bez niej. Podawana również z kartoflami była i jest posiłkiem sytym i stanowi posiłek jednodaniowy. Tradycja gotowania polewki przekazywana jest z pokolenia na pokolenia. Pierwsze wzmianki, które udało się znaleźć w księgach kucharskich pochodzą z roku 1987 ,, Nowa Kuchnia śląska’’ Bliższych informacji o możliwości degustacji udzielamy pod numer Tel. 605143938 lub mailowo sowsporok@onet.eu